Stallporten

Stallporten

CF4 3896, alltmer färdig!

verksamhetPosted by Stallförman B 2017-04-19 16:46

Då vi återlämnade CF4 3896 till SJVM så var det några detaljer som återstod. På bilden från GD Reuterdahl kan man nu se lite av de kompletteringar som gjorts i Gävle. Kör ett par "före" bilder också.  • Comments(0)//stallporten.jvmv.se/#post256

Glad påsk!

verksamhetPosted by Stallförman B 2017-04-19 16:45

Jodå, även denna Torsdag så samlades vi bakom Stallporten för att fortsätta med våra fordon. Efter sedvanligt kaffedri....... planeringsmöte. så hoppade vi igång med lite av varje på bred front.

PÅ N 576 så har nu Tubvalsaren och Kragmästaren tack vare en starkare valsmaskin från Gävle fått alla tuber valsade på plats och kragningning av stortuberna har påbörjats. Således skulle pannan kunna börja vattenfyllas om 2 spolpluggar inte hade saknats. Om någon finner 2 spolpluggar... som kan passa i diameter 42 mm skulle vi bli jätteglada över dessa.
I Hytten har V3 och Poleraren rensat, lagat och påbörjat målning av golvet.

På ATC montaget till B 1429 har SmeUlf lagt fram kabelrör under golvet och återställt detta igen. Nu ska det till lite kablar i detta rör också. Tillverkning av en "batterilåda" i passande utformning ska också ske.

På S11 2959 har nu Lokputsaren, Stallkneckten StinsaMartin och Växelförmanen i stort avslutat renoveringen av den sociala delen (utom själva köket). Division Rydhberg gjorde en rensning och organiserade en bättre ordning av det lilla "teknikrummet". Återstår i denna del gör nu "bara" lite förskönande detaljer och lite bekvämlighetstekniska saker.
Dörrarna till sovkupe'na ska också få nya lås så fort Vkm Ö har levererat dessa. Dock så återstår det liite "Luckeldare" jobb med det elektriska som genomgår en storstädning. Efter detta ska vagnen deltaga i en körning på Inlandsbanans norra del över Valborg så därför tar vi en paus i renovering tills vagnen kommer tillbaka.

Dock så har vi fått ett "nytt" objekt att sätta tänderna i. I förra veckan anlände ett stort vitt paket i ett transporttåg från Gävle. Under den stora vita presenningen döljer sig C3b 1683. Detta är en vagn vars återställande påbörjades av Mf ÖSJ men sedan ett antal år stått inomhus i Gävle. Den påminner lite om Cf4 3896 som vi renoverat tidigare men är ju en ren resandevagn. Här är det inte frågan om att "rivanerochbyggaupp" utan vi hoppar direkt på delen bygga upp. Man har t.o.m lovat att Stallkneckten inte ska behöva köra någon nålhacka denna gång. Några större ombyggnader ska dock utföras av extern firma.

Efter avslutande grillning så var det stora samtalsämnet om Kragmästaren var helt kurant då det hände som ALDRIG förr har hänt, den sista korven förblev ouppäten!!!!!

Vi fär se om ordningen återställs nästa Torsdag då vi träffas igen vid c:a 16.30.

GLAD PÅSK på er alla.
  • Comments(0)//stallporten.jvmv.se/#post255

Lager

verksamhetPosted by Stallförman B 2017-04-19 16:41

Under denna veckas torsdag hände riktigt myckt, vi börjar med att titta in i S11 2959 och se hur det går. Efter att klättrat upp i vagnen kunde det bara konstatera att dom nymålade väggarna börjat mörkna av osande svordomar från Stallkneckten och Lokputsarn. Orsaken till den tjocka luften var hopmontering av TV bänk/hylla från Ikea. M...åste vara första gången i historien som någon ondgör sig över produkter från Ikea. Ikea är ju kända för sina tydliga instruktioner med pedagogiska bilder, hur som helst man skall kanske läsa instruktionen innan man börjar. Nåväl, till slut lyckades det (trots att Stallkneckten fick kall hamburgare och korv, så går det när man ”skall bara” när maten ropas ”klar”) och bänken kom på plats. Nu är fas 1 av renoveringen av S11 nästan klar, vad som återstår är förhoppningsvis ett nytt kök.

På N 576 fortsatte V3 & V5 med hyttgolvet och svetsade igen diverse hål i golvet, skrapade kilovis av gammal olja och gick lös med rosthacka. Rensa, hacka, svetsa måla är arbetsgången för att förbereda ett underlag för laminatgolvet som ligger och väntar på montering.
Tuberna är som bekant på plats i N 576 men då valsmaskinen var lite klen för stortuberna fick tuberna vänta tills vi får ner en större maskin från Gävle. V2 började därför i stället att förbereda gjutning av nya glidlager då dimensionen på koppelstängerna från Gävle inte stämde. Dom gamla lagren smältes ur och befintlig babbits sparades noga. Så när V1 dök upp vid 19.00 (fick han en liten avhyvling för sen ankomst, arbetsrelaterade förseningar är inga giltiga skäl) påbörjades tillverkning av en smältdegel för kommande gjutning. Den sparade babbitsen smältes effektivt i degeln och en lyckad provgjutning gjordes i en uppsågad sprayburk.

Kvällen avslutades inte med grillning. Stallknecktens ät- och sovklocka är inte synkroniserad med övrigas och därför genomfördes kvällens grillning redan vid 19.00. Sme-Ulf missade dessvärre sista korven då ingen visste att han skulle komma men dök upp och gjorde en ATC insats på B loket.

Nästa torsdag är det torsdag igen. Visserligen har nästa torsdag förnamnet skär- men detta är givetvis inget som påverkare en entusiast. V5 shoppar loss på godsaker från Konsum och det skall bli spännande att se om matkassen innehåller något påskrelaterat (kan man grilla hare?).  • Comments(0)//stallporten.jvmv.se/#post254

En korridor

verksamhetPosted by Stallförman B 2017-04-19 16:37

Torsdagar kommer och torsdagar går och vissa fortare än andra. Arbetskvällen i torsdags 170323 var en sådan. Det gick så fort att Stallkneckten inte ens han med att ta några fotografier......

Lyckligtvis så hade Vkm Ö tagit ett tidigare på dagen.Detta är vad Stallkneckten TROR hände denna kväll!

På N 576 så hade kastade Tubvalsaren och Kragmästeren sig över sina nya leksaker till stortuberna. Kanske kommer dom snart på plats på riktigt! Svetsaren sysslade med det allt annat än på ett lokalt ställe helt golv.

På B 1429 grejade Sme-Ulf med för oss vanligt dödliga konstiga detaljer till ATC montaget.

På S11 2959 hade Nestor Anders under veckan rengjort och rengjort och dessutom rengjort trägolvet i den sociala delen. Därefter hade han även både grundmålat och slutmålat det 2 gånger. Därför kunde Stallkneckten och Lokputsaren börja att återmontera samt nymontera inredningsdetaljer. Insnodd i en massa kablar av sorten "gjortsittochintelängrebehovavsådärförskadombort" kunde man hitta Luckeldaren. Envis som denna människa är har han fortsatt även under fredagen.

Man säger ju att man ska variera kosten för att uppnå en god hälsa. Därför erbjöd gerillagrillen denna afton BÅDE korv och hamburgare.

Nästa vecka så gör vi kanske lite undantag men då genom att någon kanske öppnar portarna även någon annan eftermiddag än bara torsdag. Givet är att på torsdagen öppnar portarna som vanligt senast 16.30.  • Comments(0)//stallporten.jvmv.se/#post253

Out of sight, out of mind...

verksamhetPosted by Stallförman B 2017-04-19 16:34
Längst in bakom stallporten så gömmer sig T21 81. Det pågår lågintensivt arbete med att konditionsbedömma och göra klart för start, rätt som det är så kanske det mullrar igång...

  • Comments(0)//stallporten.jvmv.se/#post252

På annan ort

verksamhetPosted by Stallförman B 2017-04-19 16:30
Torsdagen den 9/3 blev en riktig myskväll. 4 personer ur styrkan var i Gävle på ”tuta och kör kurs” (ja det var inte orsaken till att det blev en myskväll) och vi blev 4 som glatt fortsatte att färdigställa N 576. V3 blev för kvällen luftpumpsspecialist efter att ha överhalat alla backventiler på luftpumpen. V4 & V5 gick lös på bulan i hyttgolvet orsakad av det tidigare koppelstångshaveriet. Så snart botten är någorlunda plan skall golvet reglas upp och laminatgolvet sågas till. Dock avstår vi från dämpmatta mellan golv och reglar då ett sådan knappas kan göra varken till eller från med avseende på ljudnivå.
V1 & V2 avslutade kapningen av stortuberna och nu är det bara ett valsverktyg eller två som saknas innan all tubning är avklarad. Efter avklarad kapning öppnade V1 & V2 lilla paketet från vännerna i Gävle och inpassning/montering av koppelstänger påbörjades.
Kvällen avslutades sedvanligt med korvgrillning på Ängelholms garanterat mest välutnyttjade klotgrill. Tilläggas skall att djupa diskussioner angående korv och bröd förekommit under de senaste torsdagarna. Vissa vill ha ”korv” som ibland inte ens får kallas korv, (ex. lyxgrillare, Dennis favoritkorv utan skinn etc.) och andra vill ha riktiga korvar med smak typ Chorizo. När det kommer till brödet vill vissa ha små fattiga bröd (dom hade nog gärna bara ätit korven i en bit smörpapper) medan andra vill ha rejäla fullkornsbröd. V5 hade dock löst alla dessa stora och små problem genom att proviantera så att alla fick sitt efter smak och behag. Nästa vecka blir det hamburgare och då kommer säkert dessa att diskuteras lika ingående.

  • Comments(0)//stallporten.jvmv.se/#post251

Personalvagn 2959

verksamhetPosted by Stallförman B 2017-02-25 17:28
På N 576 så fortsätter arbetet med tubbytet genom Tubvalsare P, Kragmästare B, Polerare E och Svetsare S och det går framåt. Detta är ju ett arbete som inte är gjort i en handvändning så därför blir rapporterna ganska lika vecka för vecka.

På B1429 så kämpar SmeUlf på med ATC installationen.

På S11 2959 gick Stallkneckt H, Lokputsare M, StinsaMartin, ElevWilma och Division R igång med lite aggressivitetsbearbetning. Ja, dvs att det revs ut lite inredning som inte skall användas efter uppfräschning av den "sociala" delen. Den i allra högsta grad väggfasta tv-hyllan åkte ut med buller och bång och samma väg gick Vkm Ö's väl infista soffa som numera inte längre är att betrakta som sittvänlig. Denna uppfräschning kommer att bli uppdelad i 2 omgångar då vi inte kommer hinna fixa köksdelen innan vagnen behövs i verksamheten.

På Torsdag (170216) fortsätter vi som vanligt med våra vedermödor. På S11 2959 skall det bl.a. spacklas, slipas och målas väggar. Om vädret tillåter så ska vi också försöka dementera den gamla toatanken så det blir plats för elverket som skall monteras på vagnen.

Det finns troligen folk på plats redan tidig eftermiddag då Stallkneckt H och Vkm Ö skall omplacera ett rodnande RC lok.  • Comments(0)//stallporten.jvmv.se/#post250

Toalåda och stortuber

verksamhetPosted by Stallförman B 2017-02-25 17:24

Torsdagar kommer och Torsdagar går, och fort också! I Torsdags så var vi iofs inte så många MEN nog hände det saker ändå. Bl.a. så grillades det korv...

Men innan det så lyckades dom andra få Stallkneckten att jobba utomhus i den stränga kylan, nåja det var i alla fall inte jätte varmt, med att demontera vakuumpumplådan på S11 2959. Inte för att vi inte behöver toalett på den vagnen men nu är den av en annan sort som inte behöver denna pump. Däremot så har en viss Hasse Sjögren en viss kärlek till dylika attiraljer. På denna plats ska det när även den tillhörande tanken blivit demonterad istället monteras ett el-aggregat.
Vår nestor Anders gjorde oss också den äran denna kväll och fortsatte sitt arbete med att renovera fönstren till denna vagn.På N 576 så fortsatte Kragmästaren och Tubvalsaren att greja med småtubsmonteringen. Polerare Ekenberg (V5) och Svetsare Stenström (V4) sysslade med att förbereda stortuberna för den stundande monteringen.  • Comments(0)//stallporten.jvmv.se/#post249

Det glödgas vidare

verksamhetPosted by Stallförman B 2017-01-21 15:44
Jajamen, det har varit torsdag igen. Vad hände då, då? Jo, Stallkneckt H och Lill-Anders började lite tidigare med att omgrupperade lite fordon medans VKM Ö hade inventering i en stor godishink (det fick göras om flera gånger då slutresultatet av någon anledning inte var samma någon gång). Varför denna omgruppering, var det för att få omväxling i göromålen? Nä då, utan anledningen var att få ner vår personalvagn närmare verkstaden då vi nu ska ta och ge oss på lite förändringar... av denna.
Efter sedvanligt planeringsmöte (låter bättre än fika) där Växelförman A bjöd, vänlig som han är, på fastlagsbullar. Denna gång dock i en ny variant som innehöll jordgubbssylt. Mycket goda och säkert näringsriktiga. Kragmästare B utmanade Växelförman A att inmundiga en sådan bulle med en hand och utan att slicka sig om munnen. Växelförmannen antog utmaningen och lyckades mot alla odds med bedriften (om än att det tog sin lilla tid) och blev 100 kronor rikare.

Efter detta så övergick vi till kvällens egentliga sysselsättningar.

På N 576 så fortsatte V3 och V5 med den att komma på rätt plats trilskande bottenventilen till vattentanken. Nu sitter den i alla fall där den skall. Kragmästaren och V3 o V5 kontrollerade även så att smörjningen till cylindrarna fungerade medan Tubvalsare P höll på med tubändarna i sotskåpet. Det byggdes också en glödgningsanordning så att dom nu anlända stortuberna kunde börja glödgas. Lokputsare M och Växelförman A donade med regulatorn som nu fått lite omsorg.

Stallkneckten höll på med lite småjobb på B 1429. Bl.a. så behövs det en ny blindkoppling till huvudledningsupphängningen på tendern då den gamla försvann spårlöst vid körning ner till Malmö vid Lucia. Sme-Ulf grejade med sitt.

Åts det korv?????? Bajsar björnar i skogen............  • Comments(0)//stallporten.jvmv.se/#post248

Traditionella bullar

verksamhetPosted by Stallförman B 2017-01-21 15:34

Torsdagen 170112 så samlades vi återigen bakom Stallporten i Ängelholm. Något som blivit till en trevlig tradition är att Växelförman Andersson har vänligheten att bjuda på Fastlagsbullar och detta år så blev det i Torsdags. Problemet med en sådant trevligt initiativ är ju att uppsnackstiden renderar att bli lång. När vi till slut lyckades samla oss så fortsatte arbetena med våra objekt.

På N 576 så fortsatte Tubvalsare Paulsson (V1) med att just valsa tuber tillsammans med... Kragmästare Birgander (V2) och V3. Lokputsare M höll på med regulatorn och Sme-Ulf och Växelförman A gav sig på asklådan och fick skoporna att återigen bli lite rörliga. V4 och V5 fick nog monterat på den nytillverkade bottensilen till vattentanken.Stallkneckt H och StinsaMartin demonterade pysarna på B 1429 då dom begat igen vid Luciakörningarna och behövde rengöras. Dom får nu förbli demonterade till nästa körning då vi ska blåsa ut en del skit innan återmontage.

Stallkneckten samlade också ihop lite bromsblock som skall ner till kollegorna i Brösarp på Tisdag då Vkm Ö och Stallkneckten skall ner och hämta hem stortuberna.

Ingen blir väl förvånad av att det inmundigades några korvar också under kvällen...  • Comments(0)//stallporten.jvmv.se/#post247
Next »